info watersport almanak

Westerschelde Watersport
Westerschelde – Toeristische vaarroutes Zeeland
De Westerschelde is groot en groots. Het zuidelijke vaarwater van het Deltagebied tussen Zuid-Beveland en Zeeuws Vlaanderen is een echt zeewater, compleet met eb en vloed en een behoorlijke stroming. Hoewel de Westerschelde geen aaneenschakeling is van ludieke plaatsjes met even ludieke jachthavens biedt de Westerschelde tal van watersportmogelijkheden. Vlissingen, Ellewoutsdijk, Hoenderkenskerke (droogvallend), Hansweert (droogvallend) , Breskens, Terneuzen, Walsoorden(vluchthaven) en Paal (droogvallend) hebben jachthavens. In het Belgische gedeelte moet u beslist de haven van Antwerpen aan doen.

Over het Deltagebied zijn veel goede boeken geschreven. Met name de Vaarwijzers van Hollandia zijn een standaardwerk dat u eigenlijk gewoon aan boord moet hebben. Ze beschrijven iedere havenplaats en het aanlopen van de havens, vaartips en bevatten veel toeristische informatie over hetcomplete Deltagebied.

De Westerschelde als vaarwater
Zoals gezegd is de Westerschelde een echt zeewater. Het kan er behoorlijk spoken, vooral als wind tegen stroom in gaat kunt u rekenen op een lastig vaarwater. Het verval tussen hoog en laagwater is zonder meer behoorlijk: tussen 4 en 5 meter. Daardoor kan er op de Westerschelde natuurlijk ook een behoorlijke stroming staan: van 2,5 tot 4 mijl per uur. Wellicht overbodig maar als u een tocht wilt plannen, maak dan een berekening waarbij u zoveel mogelijk van de stroom kunt profiteren.

Westerschelde-kaart-2

De Westerschelde vraagt om ervaring
Zonder ervaring op zeewater is de Westerschelde geen aanrader bij stevige wind. Natuurlijk, zolang het vrijwel windstil weer is en u de stroom mee heeft is er niets aan de hand. Maar zodra de wind stevig uit het noordwesten komt kan het snel anders zijn. Hoge golven met brekers. Bovendien is de Westerschelde zeer druk bevaren met groot scheepvaartverkeer.

De Westerschelde heeft een ander vaarreglement voor schippers
Waar in vrijwel geheel Nederland de bepalingen van het BPR gelden, hanteert men op de Westerschelde het Scheepvaartreglement Westerschelde. Dit reglement dient u te allen tijde bij u te hebben. Het staat in de Wateralmanak deel 1 van de ANWB of in de Schipper Vaaratlas. Indien u met uw schip een vaarbewijs nodig heeft dan dient u te beschikken over het Klein Vaarbewijs 2. Volgens het fraaie naslagwerk van Hollandia Watersportboeken over de Westerschelde is het verstandig om ieder beroepsvaartverkeer voorrang te geven.

Marifoonkanalen Westerschelde
De marifoon dient u altijd aan te hebben staan op de volgende kanalen:

Monding van de Westerschelde: kanaal 14 (Centrale meldpost Vlissingen)
Boven Terneuzen tot de platen van Ossenisse: kanaal 3 (Centrale meldpost Terneuzen)
Onder Hansweert bij de platen van Ossenisse: kanaal 65 (Centrale meldpost Hansweert)
Vanaf Walsvoorden tot in Antwerpen: kanaal 12 (Centrale meldpost Zandvliet)

Toegangsroute naar de Westerschelde
U kunt de Westerschelde bereiken via de Noordzee. Varend vanaf het noorden glijdt u onder de kust van Walcheren door zo langs Vlissingen. Vanaf Zeebrugge in België kunt u door de Scheur langs Cadzand en als u de kustlijn aanhoudt komt u langs Breskens. Maar u kunt de Westerschelde natuurlijk ook via de binnenwateren bereiken. Het Kanaal door Walcheren loopt van het Veerse Meer naar Vlissingen. Bent u door de binnenwateren op weg naar Antwerpen dan is het Kanaal door Zuid-Beveland een goede optie. Bij de sluizen van Hansweert komt u op de Westerschelde, neem richting Antwerpen bakboordzijde van het water de betonde route over het Zuidergat.

Vlissingen – watersport Westerschelde
Via het prachtig heldere vaarwater van de Westerschelde kunt u Vlissingen aanvaren richting Koopmanshaven of via de binnenhaven die binnen de sluizen ligt, hier hoeft u geen rekening te houden met het tij.

Michiel de Ruyterhaven – Vlissingen
In de Koopmanshaven ligt de jachthaven Michiel de Ruyter. Een prachtige luxe jachthaven met voldoende diepgang bij laagwater. Bij de toevaart naar Michiel de Ruyter kan het druk zijn door Loodsboten, houdt u daar rekening mee. In de Koopmanshaven vindt u aan de achterzijde de jachthaven Michiel de Ruyter. Om die te bereiken dient u door de keersluis te varen. Bij laagwater is de doorvaart beperkt tot ca 90 cm, bij hoogwater geen enkel probleem. Borden bij de ingang geven de diepte van dat moment aan. De jachthaven is gelegen in het centrum van Vlissingen. Vanuit de jachthaven kunt u een prachtige wandeling maken langs de promenade van Vlissingen. Daar vindt u ook diverse restaurants voor een prefect diner met uitzicht over de Westerschelde.

Vereniging voor Watertoerisme Schelde – Vlissingen
Om bij de jachthaven van de Vereniging voor Watertourisme Schelde te komen vanaf de Westerschelde dient u eerst de sluis te passeren. De sluis wordt 24/7 bediend. Bij het varen naar de sluis dient u bedachtzaam te zijn op de veerboot die vaart tussen Vlissingen en Breskens. Deze boten leggen noordelijk aan direct naast de sluis. Overigens vervoeren de veerboten nog uitsluitend voetgangers en fietsers. Door de sluis houdt u bakboord aan en vaart richting het Kanaal door Walcheren. Vlak voor de keersluisbrug Vlissingen kunt u stuurboord de jachthaven van VVW De Schelde invaren.

Vlissingen
Het Vlissingen van de 21e eeuw is een moderne stad met een oude kern. Vlissingen is ook een belangrijke monumentenstad. Met ca 300 rijksmonumenten behoort Vlissingen tot de top 50 van de Nederlandse monumentensteden In de oorlog zijn veel gebouwen verwoest en een deel bestaat dus uit nieuwe(re) bouw. Vlissingen telt 45.000 inwoners en is een maritieme stad met een fraaie promenade aan de Schelde. Vlissingen is dan ook een levendige bad- en toeristenplaats met unieke boulevards en fraaie stranden. Zie ook vvvzeeland.nl

Ellewoutsdijk – Westerschelde (droogvallende haven)
Ellewoutsdijk ligt het meest zuidelijk op Zuid-Beveland, met een bekend fort aan de Westerschelde. Vroeger beheerste het fort het zeevaartverkeer in tijden van oorlog, maar tegenwoordig is het fort een centrum van tentoonstellingen, muziekuitvoeringen etc. Ook wordt er tijdens openingstijden de film Westerschelde Natuurlijk vertoond.

Ellewoutsdijk heeft ook een kleine jachthaven die alleen toegankelijk is van 3 uur voor tot 3 uur na laagwater. Informatie bij de havenmeester van Ellewoutsdijk; P.M. Verheijke, telefoonnr: 0113-548431.

Hoedekenskerke – Westerschelde Watersport (droogvallend)
Hoedekenskerke is een vriendelijk agrarisch dorpje aan de Westerschelde. In de voormalige veerhaven ligt nog de aanlegsteiger van de pont naar Terneuzen. De oude veerhaven slibt langzaam dicht en wordt enkel nog gebruikt door kleine jachtjes en sportvisbootjes. De haven van WSV De Val is bij laagwater niet toegankelijk. Havenmeester: (0113) 63 29 78. Vanaf het terras van het oude havencafé heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde. In het dorp Hoedekenskerke vind je het museumwinkeltje ’t Wienkeltje van Wullumpje.

Paal – Westerschelde Watersport (droogvallend)
Paal ligt tussen het Verdronken Land van Saeftinge. Paal is alleen te bereiken van 2 uur voor en twee uur na hoogwater door het Speelmansgat (tussen de kardinale tonnen Baalman west en Baalman oost door)(stuurboord houden) dat betond is, maar bij laagwater volledig droogvalt. Als u met hoogwater aanlegt is er niets aan de hand, bij afvallend water zakt u vanzelf in de modder en u ligt letterlijk vast. Emmadorp ligt vlakbij en heeft een expositieruimte over het Verdronken Land van Saeftinghe en de geschiedenis daarvan.

Terneuzen – Westerschelde Watersport
Terneuzen wordt wel het Portaal van Vlaanderen genoemd. Meer dan 70.000 schepen gaan hier jaarlijks door de sluis richting Gent. Vanaf de Scheldeboulevard kunt u de grote zeeschepen zien passeren. Terneuzen is ook dè Jazzstad aan de Schelde, met het vermaarde Jazzcafé Porgy en Bess. Elk jaar, begin juni barst het meerdaags Jazzfestival los. Een straat vol restaurants, tal van café’s, vier disco’s … de Nieuwstraat is van oudsher al hét uitgaanscentrum van Terneuzen. Ruim tweehonderd meter plezier. Strategisch gelegen tussen de jachthaven en het winkelcentrum, met om de hoek het Scheldetheater. Terneuzen heeft twee jachthavens met verschillende ingangen.

Veerhaven Terneuzen – Westerschelde Watersport
De Veerhaven is de meest oostelijk gelegen haven van Terneuzen, direct aan de Westerschelde. De Voor de haven loopt een stevige stroming waar u rekening mee dient te houden, zeker tijdens laagwater. Direct als u de havenhoofden binnenloopt keert de stroom zich nog een keer, vooral tijdens dalend water is dit een pittige stroom, die probleemloos vaarbaar is als u er op voorbereid bent. Het oostelijk havenhoofd dient u ruim te nemen, er liggen veel stenen rondom het havenhoofd aan de oostzijde die droogvallen bij LW. In de haven is de diepgang 4 meter. U vindt aanlegplaatsen aan het oostelijk gedeelte van de haven bij WSV Neusen, Jachthaven Terneuzen, de Royal Belgian Club en WSV De Honte. Ook in het Kanaal Terneuzen Gent (door de sluis) zijn in de binnenstad van Terneuzen nog twee jachthavens: WSV Neuesen en Agricom Yacht Services.

Breskens – Westerschelde Watersport
Breskens is een typische vissershaven, dat ruikt u niet alleen, dat proeft u ook als u een visje koopt bij een kraampje of als u in een visrestaurant gaat eten. Op de kade van Breskens vindt u de terrasjes en horecagelegenheden, die er voor zorgen dat Breskens er gezellig uitziet. Toeristen zijn erg welkom in Breskens, dus ook watersport toeristen. In een echte vissersplaats is natuurlijk ook een visafslag en een visserijmuseum. Met onder andere videofilms over de visserij, een verzameling schilderijen met zee- en havengezichten en een collectie fossielen. Verder zijn er scheepsmodellen te bewonderen en is er een maquette van de haven en een prachtige aquariums. Verder is de de R.K. St. Barbarakerk te bezichtigen met fraai houtsnijwerk en sculpturen.

Jachthaven Breskens – Westerschelde Watersport
Breskens heeft een fraaie en grote jachthaven voor minstens 600 boten tot een diepgang van 4 meter. Jachthaven Breskens is gemakkelijk aan te varen. Vanaf de Westerschelde ziet u een groot appartementencomplex op de Middendam. U vaart de haven in tussen de groene en de rode havenopstand door en aan de oostzijde vindt u de jachthaven. Voor passanten is altijd voldoende plaats en in de Jachthaven Breskens ligt u zeer beschut en op loopafstand van het centrum.