logo nieuwsbrief.001
08-06-2021
Beste [subscriber:firstname | default:lezer], onderstaand stukje hebben we vandaag ontvangen.

Bijzondere voorzichtigheid Slijkgat

8 juni 2021
Het Slijkgat is de aanloopgeul naar het Haringvliet. Het is bekend dat het vaarwater niet stabiel is. Dit heeft allerlei oorzaken. Rijkswaterstaat en de Haven van Rotterdam zijn hier de verantwoordelijken voor het onderhoud. De betonning wordt, indien mogelijk, zo snel mogelijk aangepast, bovendien wordt het vaarwater regelmatig gebaggerd.
De vaarweggebruikers die hier regelmatig komen, varen hier met enige voorzichtigheid. Zij varen in het diepste gedeelte van de betonde geul. Op sommige stukken is elkaar passeren of oplopen niet mogelijk. Op sommige stukken is elkaar passeren of oplopen niet mogelijk. Dit geldt voor de grotere schepen maar ook voor de pleziervaart met de schepen die beperkt zijn in hun diepgang. Noodzakelijk is dan de communicatie met schepen onderling of via de Kustwachtpost Ouddorp.
Schermafbeelding 2021-06-08 om 18.26.07
Het bovenstaande kaartje is een schermafdruk van een kaart van O-chart (update week 22 2021) en Navionics Chartviewer laten zien dat betonning en de diepte in de geul niet corresponderen. De bijgewerkte kaart 1801 van de Dienst der Hydrografie geeft zeker ook geen duidelijkheid.
Ingezoomd op de SG5/6 en SG 7/8 is een duidelijker beeld te zien van de situatie die er was tijdens de laatst bekende peiling. De kaartdiepte is in LAT. De zeegang kan hier hoog zijn. Recente strandingen en stoten op de bodem tonen aan dat je hier echt wel even wat meer moet opletten. Lees ook Nieuwsbericht KNRM.
Schermafbeelding 2021-06-08 om 18.26.24
Kustwachtpost Ouddorp waakt zowel met radar als visueel over dit gebied. Let op de vuurtoren is niet altijd bemenst. Post Wemeldinge (VHF 25) neemt dan de taken over.
Luister altijd actief uit op VHF-kanaal 25 in het gebied van Kustwachtpost Ouddorp. Schroom niet om je te melden op kanaal 25 met je scheepsnaam, positie ten opzichte van een kenmerk(boei) en bestemming. Zelfs bellen kan: +31 887970956. Mocht je dan toch geen contact krijgen en je hebt een urgente vraag, roep dan de Kustwacht Nederland (VHF-kanaal 16) op.

KWP Ouddorp is bemenst en luistert uit op VHF kanaal 25:
15mei / 15 september van 06.00 tot 22.00
15 september / 15 mei van 08.00 tot 16.00
Het hele jaar door de nacht van donderdag op vrijdag en de nacht van zondag op maandag.
Op woensdag en zaterdag is er niemand fysiek aanwezig. Dan wordt vanuit Post Wemeldinge op afstand waargenomen (Op VHF kanaal 25)

Redactie W.V. Arne
Hans van Laar i.s.m. Chiel Arnold
contact via: admin@wvarne.n