Bierproeverij 2016

5 en 12 november 2016

Doede is nog niet helemaal boven Jan maar kan het toch niet laten om ons op de PROEF te stellen. Zo liep hij afgelopen zomer al met het idee om een Bierproeverij te organiseren.

Dus enige natnekken wisten dat en hoopten op deze Bierproeverij in “de Klip” een bruisende avond mee te maken en om eens STOUT te doen of te proeven. Achteraf werden het zelfs 2 avonden.

Nadat we de succesvolle wijnproeverij met veel informatie van Doede al eens meegemaakt wilden we de bierproeverij zeker niet missen, want dat is wel aan hem toe vertrouwd.

Bijgestaan door Roos hebben we twee leuke avonden gehad.

Van de bieren die we voorgeschoteld kregen hadden we meestal nog nooit gehoord.

Als starter was er plat water, een JUPJE of spuitwater van FREDDY. 

De eerste avond konden we nippen aan de blonde bieren.

Dat nippen was betrekkelijk want je moest na het ruiken met een volle teug beginnen en daarna mocht men pas nippen.

Eerst moesten we de geur bepalen. Dat viel bij de blonde bieren niet mee want wij konden weinig geur ontdekken. Alleen dat er een lichte zure geur was waar te nemen. Maar azijn ruikt dan toch weer anders.

Met de smaak ging het beter. Maar dan valt het nog niet mee om dat op papier te zetten

En dan de afdronk. Wat moet je daar nu weer van maken.

 

De bieren die we aangeboden kregen werden eerst door Doede geïntroduceerd. Als je dan goed geluisterd had kon je de score zo overpennen. Maar als je de Wijze heet wil je dat dan toch zelf wel bepalen. Want Doede is tenslotte ook de jongste niet meer en men kan niet alles geloven wat ie vertelt, ha ha. We kregen 1 flesje per 2 personen want het ging uiteraard om PROEVEN. Er was ook iemand met sublieme smaakpapillen en die proefde het gerstenat uit een borrelglaasje. Dat zal dan toch wel nippen geweest zijn? We zijn benieuwd naar zijn scorelijst.

1e St. Idesbald 6.5% was het eerste sapje. Dat was een verrekt lekker biertje. Dat komt de uit Melle afkomstige Belgische abdij. Een lekker zalfje; dit kon je wel een hele avond drinken.

2e Kappitel blond 6.5% won in Wiesbaden de 1e prijs van de Abdij bieren. Het is een Vlaams streekproduct. Het bier komt uit de buurt van Poperinge. Wij vonden er niet veel aan en we zagen ook bij de buren na het proeven het overige gerstenat in de spuugemmer verdwijnen.

3e Steenbrugge blond 6.5% wordt in Steenhuffel bij Brugge door Palm gebrouwen. Werd in de St Pieters abdij al in 1914 gebrouwen voor eigen gebruik. Wij vonden het maar een matig biertje.

4e Lamme Goedzak 7%, van oorsprong uit Bergen op Zoom. Later in België bij de Schelde brouwerijen gebrouwen i.v.m. de distributie. Lamme Goedzak was de vriend van Tijl Uilenspiegel. Smaakt licht karamel-achtig. Niet onze smaak, maar wie zijn wij.

5e Achel trapist 9.5% werd voor het laatst in 1914 gebrouwen. In 1998 opnieuw bij de Nederlandse brouwerij La Trappe. Maar door samengaan met Bavaria raakten ze hun licentie kwijt en het komt nu uit de Abdij van West Malle.

De avond werd besloten met een Brigand 9%. Deze kenden verschillenden onder ons wel. Sinds 1980 wordt dit op de markt gebracht door van Honsebrouck uit het Belgische Inelmunster. Het lijkt een beetje op Duvel. In Blankenberge werd het tig jaar geleden geïntroduceerd en geserveerd in bevroren glazen.. Dat hadden we nog nooit gezien. En iedereeen wilde dat toen natuurlijk wel proberen.

 

De tweede avond was de beurt aan de donkere bieren.

1e Brew Dog Jet Black Heart 12% was de starter. Een gemeen Schots sapje. Het rook enigszins naar Lysol en achter ons werd trekzalf genoemd. Voor ons kon de zooi zo de emmer in. Maar over smaak valt niet te twisten, want anderen vonden het weer alsof er een engeltje . . . . . .

2e Texels Dubbel 6.5%; de naam zegt het al: bier uit Texel. Het wordt gebrouwen met duinwater. Dat zal daar wel voorhanden zijn. Wij vonden het een lekker biertje.

3e Arend Dubbel 6.5%; het komt uit Brouwerij de Rijck uit Herzele België. Het smaakte een beetje naar caramel.

4e Bar bar Bock 8.5% komt uit de Lefebre Brouwerij te Quenast in België. Het is een een lekker gevaarlijk fruitig Bockbiertje want je proeft de alcohol niet. Zit in een beugelfles die met een hevige knal geopend wordt. Smaakt licht naar marsepijn.

5e Indian Summer dubbel bock 9 %, oorspronkelijk uit de brouwerij Emelisse te Kamperland. Een stevig biertje, waar je lekker voor moet gaan zitten op een koude grijze herfstdag of avond. Het smaakte goed en dat kwam mede door het gure herstweer: regen en wind.

Ter afsluiting van deze 2e gezellige proeverij kregen we nog een toegift, nl. een Johannieter 9 %, een Nederlands biertje uit het voormalige St. Jans klooster te Haarlem. Dat was een super link maar Ooo zo lekker biertje om van te nippen.

 

Het leuke van deze avonden was dat we van veel die biertjes nog nooit gehoord en zeker niet geproefd hadden en dan is het erg leuk om op deze wijze kennis te kunnen maken van al die sapjes. Om de smaak te neutraliseren kregen we hulp van de zoutjes en kaasjes. Na afloop konden we nog geruime tijd gebruik maken van de restjes en met een bitterballetje erbij werd het een prachtige afdronk.

Doede en Roos bedankt voor deze gezellige informatieve avonden.

Bram (en Marian) de Wijze