wijnproeverij 2017

Het was alweer een paar jaar geleden dat we bij Doede's wijnproeverij aanwezig waren.Maar deze winter bleven we thuis en konden we weer genieten van Doede zijn mooie verhalen over wijn. Helaas was Roos ziek en door Hilma Weezepoel werden we ontvangen met een bakje koffie.

Dit keer had Doede wijnen uitgekozen uit de omgeving van Bordeaux. Eerst 2 witte en daarna 6 rode wijnen. De avond werd geopend met een welkomswoord van Sal Cracau. En toen kon het feest beginnen.

De wijnranken groeien in de omgeving van Bordeaux op kiezels of op klei. Bij de op kiezels gekweekte wijnranken kon je dat soms ruiken aan de wijn door een lichte zwavelgeur. Inmiddels was Doede naar buiten gegaan om een paar steentjes uit het grind te rapen en toonde dat door deze tegen elkaar te slaan (vuursteen) zodat er een vonkje ontstond en de geur daarvan kwam dan licht terug in de wijn.

 

De 1e was een witte Chardonnay. Dit leek mij een mooi wijntje om op een mooie warme zomerse dag eens een flesje soldaat te maken. Ze was lekker fris en had een fijne zachte afdronk.

De 2e was een witte Loire Sauvignon. Deze was wat pittiger en had een wat waterige afdronk Ik vond de eerste lekkerder maar, zoals ik merkte, vonden de meeste deelnemers de tweede lekkerder. Zo zie je maar weer: over smaak valt niet te twisten.

De 3e was een rode Haut Medoc. Deze had een kurkgeur. Maar wel een heerlijke volle smaak.

De 4e was de Grand Cru de Graves. Een wijn met weinig geur. En na de eerste slok bleek het een droge wrange wijn te zijn, maar toch ook niet verkeerd.

Inmiddels ging Doede verder met zijn verhaal en bleek dat er veel wijn uit roestvrij stalen tanks kwam. Daar werd dan Amerikaans eiken bolletjes of Frans eiken schaafsel aan toegevoegd om dan toch de smaak te krijgen van de houten wijnvaten. Maar ondertussen zaten we nog wel aan de Grand Cru de Graves te nippen en werd het nog één van de lekkerste wijnen van de avond.

In de pauze zorgde Doede nog voor vuurwerk. Hij had een Blauwe wijn waar Marianne Leer mooie foto's van heeft gemaakt. Deze moest met ijsklontjes en met een zilveren of gouden rietje gedronken worden en dan leek het meer op een cocktail. Dit was leuk om mee te maken en zag er spectaculair uit. Al was de smaak maar gewoontjes hoor.

We kregen deze avond ook een kaasplankje met lekkerre kazen. De blauwe kaas smaakte overheerlijk bij deze blauwe wijn. 

 

De 5e was een Pomerol (La Lande). Deze had voor mij weinig geur en een wrange afdronk. Ze was voor mij de minste wijn van de avond.

De 6e wijn was de Grand Cru Saint Emilion. Rook als zware wijn en smaakte geweldig.

De 7e was een Cote de Bourg. Met de reuk heb ik zo wie zo al een probleem maar ik kon geen geur ontdekken. Maar het leek wel een stevig wijntje.

Uiteraard steeg na het proeven de stemming ook enigszins, waardoor Henk Scheurs op tafel zat te trommelen. En toen kon het niet uitblijven of de trommels werden tevoorschijn gehaald en Henk, Nico en Doede gaven een demonstratie. Dat was ook weer gezellie en zo kwamen we even na 23.00 uur bij ons laatste wijntje aan.

Dit was de 8e wijn: de Blaye Cotes de Bordeaux. Wijnspecialisten zullen het zeker anders verwoorden maar ik vond het een heel lekker sapje en ik vond dit de lekkerste wijn van de avond.

We konden terugzien op een gezellige en geslaagde avond. Mede veroorzaakt door de grandiose en humoristische uitleg van Doede. Bedankt man!!

Ook Marianne Leer bedankt voor de foto's.

Hopelijk is er volgend jaar wederom een wijnproeverij, want het is zeker voor herhaling vatbaar.

 

Bram de Wijze