Bliss vast in havenmonding Blankenberge

Een havenmonding heeft een mooie functie. Vertrek je dan zwaait hij je uit. Loop je binnen dan weet je: vanaf hier ben ik veilig. In Blankenberge ligt dat allemaal wat anders, juist de havenmonding is inmiddels gevreesd onder Vlaamse zeilers. Er is een structureel probleem. De geul verzandt snel en een storm is genoeg om de diepgang op plekken tot 0,5 meter terug te brengen. Plekken die lang niet altijd betond zijn. En dan? Dan gaat het natuurlijk flink mis. Zoals bij de Nederlandse Standfast 40 in deze video. Sleepkosten: €3000 euro. De Blankenbergse Zeereddingsdienst sleept per seizoen vele tientallen jachten van de zandbank af en op het internet circuleren tientallen fimpjes van vastgelopen jachten. Hoog tijd voor een structurele oplossing zou je zeggen voor het een keer echt mis gaat…  Voor nu: wees gewaarschuwd!

Bliss vast op zandbank havengeul 16-09-2017
De zeilwedstrijd van Vlissingen naar Blankenberge eindigde gistermiddag voor de schipper van de zeilboot Bliss uit Vlissingen minder gunstig. Het schip met in totaal 6 opvarenden aan boord kwam bij het invaren van de haven van Blankenberge boven op een zandbank te zitten. De harde storm van afgelopen week had weer een flinke zandplaat neergelegd bij de haveningang. Op eigen kracht loskomen zat er niet in. De kiel zat vast in het zand.

De schipper verzoekt via de marifoon met spoed om hulp van de reddingsdienst. De golven sloegen over het dek en de boot was speelbal van de golven geworden. Amper 11 minuten later waren de redders ter plaatsen en wisten en sleeptrosverbinding aan te brengen nadat ze eerst een redder aan boord hadden gezet. Het lukt de redders de boot beheerst los te trekken naar open water. Na een korte inspectie in de boot naar eventuele schade kon de schipper op eigen kracht verder. Geen schade voor zover was waar te nemen. De zandbank ligt vanaf zee gezien stuurboordswal, dus daar kun je maar beter vandaan blijven. Om 17.15 uur is het einde actie voor de redders.

bericht overgenomen van: