Dagboek van een volger

Woensdag:

Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben een lid van de VVW Schelde, heb de Duotocht een paar keer gevaren. En sinds vorig jaar volger.

Een volger is net zo intensief bezig met de tocht als mening deelnemer. Voorbereidingen zijn bijna gelijk; weersvoorspellingen, getij, kaarten, en de computer wordt geïnstalleerd.

Nu is het dan bijna zo ver. Als je op de website kijkt voel je de spanning stijgen. De berichten via Facebook worden steeds sneller ververst en je merkt dat de deelnemers er naar toe leven. De organisatie trouwens ook.

Na een stevige maaltijd en de laatste instructie's en aanwijzingen vertrekken de deelnemers voor de Duotocht. Ik ga snel naar huis, kruip achter m'n beeldscherm en begin met volgen. Jammer er staat weinig wind, dus weinig beweging.  Al snel is te zien op het scherm dat een grote groep de route door het kanaal kiest. Drie Boten gaat naar de sluis. Terwijl de vlag slap langs de paal hangt. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

Wat later ook de avond is de grote groep voorbij de stationsbrug en de Drie gaan door de Deurlo op weg naar de Geul van de Rassen, een verplicht vaarwater.

Donderdag:

07:00 uur: Als ik wakker wordt is het nog donker, maar de gedachten zijn al weer bij de bootjes daar buiten op het water. Ik kan de slaap niet meer vatten en sluip naar m'n scherm (dat staat dicht bij de slaapkamer) In nachtkleding, met kleine oogjes tuur ik naar de positie's

Tot mijn verbazing ligt het vel flink gespreid uit elkaar. van Veere tot Stavenisse en die buitenom gegaan zijn zijn Stellendam al voorbij.

Nu snel de lijsten bij werken. Wat leuk dat volgen. Er is maar één Zeilaanwijzing maar die wordt zeer verschillend afgewerkt.

schermafbeelding-2016-09-22-om-07-21-49

 

15:00 uur: Ik heb zojuist m'n bootjes weer gevolgd. En het valt me op dat er zulke grote verschillen zijn in de punten die door de deelnemers zijn "gesprokkeld". Bij de boten die ik volg loopt het van 1 tot 27, en dat in nog geen 20 uur. Ook is te zien dat er weinig geslapen is op de boten, er is de hele nacht doorgevaren.

Nog iets wat me opgevallen is; Er wordt soms gewoon voorbij een keuze haven gevaren. Geen punt dus.

Vrijdag:

08:00 uur Weer al eerste actie van de dag: achter de computer, en dan zie je toch grote verschillen. Er zijn er die gewoon doorgaan, of het nu licht is of donker. Gaan met die banaan. Maar er zijn er ook die doen rustig een tukje. Maar het verschil in behaalde punten is duidelijk.

Gisteravond is m'n oog nog gevallen op een deelnemer die vlak voor de haven, met weinig wind, de stroom tegen kreeg. Ankeren en afwachten was de enige mogelijkheid (volgens de regels)schermafbeelding-2016-09-23-om-07-54-26

van 20:00 uur tot 23:30 hebben ze daar gelegen.

19:48 uur:  De zeelandbrug is een probleem (gaat maar beperkt open) en als de mast te hoog is moet je wachten. Langzaam aan gaan de booten naar een haven want er moet straks verplicht gerust worden.

De Light en de Solo zijn nu ook gestart, ook weer door het kanaal  en naar buiten. Voor hen geldt de verplicht rust niet, zij mogen doorgaan tot de finish zondag middag.

morgen meer.

zaterdag: voor familie zaken  naar Den Haag geweest, onderweg het vaar gebied van de Duotocht doorkruist en veel zeiltjes op het water gezien, Ik kon vanachter het stuur geen duotocht wimpels zien.

zondag 13:30 uur Het is nu nog 1,5 uur voor de finish, een groot aantal is binnen. Een paar op het kanaal. En nog een aantal op de Westerschelde.  Ik hoop dat ze op tijd zijn.

schermafbeelding-2016-09-25-om-13-21-37