Duotocht “Light”

Regelmatig is aan ons, als organisatie van de Zeeuwse Duotocht en bestuur van VVWSchelde, de vraag gesteld of we een Duotocht “Light” kunnen organiseren.

We zijn daar tot nu toe nooit op in gegaan omdat we vinden dat een Duotocht niet gemakkelijk mag zijn. De Zeeuwse Duotocht is als het “zwaarste zeilevenement van Zeeland” spreekwoordelijk zwaar, anders is hij die naam niet waardig.

Toch hebben we onze gedachten laten gaan over een verkorte versie van de Zeeuwse Duotocht. Omdat de naam Duotocht “Light” al min of meer is ingeburgerd willen we deze naam handhaven. Maar dat wil niet zeggen dat deze “Light” licht en gemakkelijk wordt.

De Duotocht “Light” is er voor iedereen, maar speciaal bedoeld voor:

Zeilers die niet kunnen beschikken over vier aaneengesloten vrije etmalen.

Zeilers die willen kennismaken met het fenomeen Duotocht.

Oudgedienden die langzaam willen afkicken van de verslaving die Duotocht heet.

De zeer intensieve “Light” versie duurt twee etmalen. De “Light” wordt gezeild tijdens het tweede deel van de bestaande, vier etmalen durende, Zeeuwse Duotocht.

Er wordt bij de Duotocht “Light” iets minder gevraagd van het uithoudingsvermogen, maar planning, kennis van de Deltawateren en de weersvoorspelling zijn des te belangrijker. De kortere tijd geeft immers weinig mogelijkheden voor een meerdaagse planning. En een dag veel of weinig wind heeft een grotere impact dan wanneer je vier dagen beschikbaar hebt.

De Duo-Light puntsgewijs:

De Duotocht “Light” start op de vrijdag van de Zeeuwse Duotocht om 19.00 uur.

Het captainsdinner en de briefing zijn voor de Duotocht en de Duotocht “Light” op de woensdagavond 18.00 uur van de Zeeuwse Duotocht.

De Duotocht Light kent geen verplichte rust.

Een deel van de verplichte opdrachten van de Zeeuwse Duotocht vervalt voor de Duotocht “Light” deelnemers.

De punten items (keuzehavens enz) van Duotocht “Light” zijn gelijk aan die van de Zeeuwse Duotocht.

De finish van beide tochten is gezamenlijk in Vlissingen.

Er is een aparte uitslag voor de Zeeuwse Duotocht en de Duotocht “Light”.

De Duo “Light” is niet licht!

Sal en Willem.