reisverslag dd 04-08-2017 vd Kind of Blue

Strandby, Denemarken, 4 augustus 2017

Hallo allemaal,

Even een update van onze reis naar Noorwegen. Eind juni waren we in Skudeneshaven, een mooi klein haventje aan de zuidwestkant van Noorwegen. Van daar zijn we via Haugesund, waar we nieuwe vrienden hebben gemaakt, met een paar stappen naar Bergen gevaren.

Het fjordengebied tussen Stavanger en Bergen is het regenachtigste gebied van Noorwegen en dat hebben we geweten ook. Daarnaast kregen we, als we tegen lokale zeilers lieten vallen dat we naar de Sognefjord wilden, veelal het advies om heel ergens anders naar toe te gaan. Want de Sognefjord, die was lang. Erg lang. En altijd wind tegen. Bovendien weinig plekken waar je kan ankeren of in een haventje kan liggen. Dus wij begonnen ons al af te vragen of het wel zo'n goed plan was, op eigen kiel naar de Sognefjord. En toen de weersvoorspelling aangaf dat er twee hele dagen prachtig zonnig weer zou zijn en daarna weer regen, besloten we anders. We gingen de tour "Sognefjord in a nutshell" doen. Om 08.00 uur met de snelboot de fjord in, daarna een tour met een minibus naar een uitzichtpunt over de fjord, een nostalgisch treintje van Flåm naar Myrdal en van daar met de gewone trein weer naar Bergen terug om 23.00 uur. En de hele dag prachtig weer, mooie uitzichten, daar doe je het voor.

Bergen is in de regen ook best een leuke stad, er is genoeg te zien en te beleven. Van Bergen zijn we min of meer zuidwaarts gevaren en hebben dan wel op eigen kiel de Hardangerfjord bezocht. Op diverse mooie plekjes aan kunnen leggen en op de droge dagdelen mooie wandelingen kunnen maken. De omgeving hier is prachtig, het ene na het andere pittoreske plaatje verschijnt voor je ogen. Doordat de lucht zo helder en schoon is kan je mijlenver kijken. Prachtig gewoon. Als de zon schijnt tenminste.

Helaas troffen wij deze "zomer" de natste juni en de koudste juli van de afgelopen 20 jaar. We hebben de laatste 12 jaar nog niet zo vaak de kachel aan gehad. Die nog stuk ging ook.... Gelukkig kon Dick dat weer repareren. Maar toch. We besloten weer zuidwaarts te varen. Onderweg bleek dat de accu's niet meer bijgeladen werden.  Waarschijnlijk een kwestie van versleten koolborstels van de dynamo. Wij dus naar Farsund, naar een bedrijf met de veelbelovende naam Marin Elektro. Die hadden wel een nieuwe dynamo, reviseren, dat doen ze hier niet. Dus hebben wij nu een nieuwe dynamo én een moderne regelaar gemonteerd. En dat allemaal comfortabel aan de steiger met wasmachine, water, elektriciteit en de supermarkt zowat op de steiger. En af en toe een zonnetje ook nog!

Van Farsund verder zuidoost. Tussen de buien door kunnen genieten van het eilandjes hoppen aan de zuidkust van Noorwegen. Varen door de Blind Leia, een vaarroute tussen eilanden en de kust door met hier en daar doorgangetjes tussen de rotsen van amper 10 meter breed maar wel 3 meter diep. Spannend! Aanvankelijk hadden we nog het plan om nog naar Oslo door te varen, maar het blijft tobben met het weer. Dus hakten we de knoop door en zijn we afgelopen woensdag, de enige dag met een redelijke goede weersvoorspelling om het Skagerak over te steken, vanuit Lillesand naar Denemarken gevaren. Tegen 05.00 uur 's ochtends vertrokken om tegen 20.00 uur af te meren in de vissershaven Strandby, 100 NM in 15 uur, dat ging lekker!

We hebben een mooie tijd gehad in Noorwegen. Het is een prachtig land met uitstekende voorzieningen en vriendelijke, behulpzame mensen. Alleen het weer.... tja, misschien zijn we toch te veel aan de tropen gewend?

In ieder geval, we komen zachtjesaan terug richting Nederland. Op het gemakje. Nog een beetje ruiken aan Denemarken en de Oostzee. Door het Kielerkanaal (o, nee, dat heet hier Noord - Oostzee Kanaal),  wachten op de goede windrichting om naar de waddeneilanden te varen. We zien het wel.

We hopen op nog een paar mooie zomerweken - hoewel het komende week nog wel wat onstabiel zal blijven. We zullen als we terug zijn nog wel een nieuwsbrief sturen hoe het verder is gegaan.

Groeten uit Denemarken,

Dick en Anita, Kind of Blue.