Kind of Blue 06-2017

Skudeneshavn, Noorwegen, maandag 26 juni 2017

Hallo allemaal,

Je zal wel denken, weer een nieuwsbrief van de Kind of Blue? Die waren toch terug? Ja, dat klopt. We zijn in september vorig jaar terug onze thuishaven Vlissingen binnengevaren. Onze wereldreis zat erop. We waren weer terug bij het beginpunt. Maar ophouden met zeilen, dat stond niet op het programma. Na een winter genieten van alle vrienden en familie om ons heen, ons huis weer ons thuis maken, begon het zo in maart toch wel weer te kriebelen. Na al die jaren in de tropen gevaren te hebben leek het ons wel eens mooi om Noorwegen of de landen rond de Baltische zee te verkennen met onze Kind of Blue.

Het duurde nog even voordat zij er klaar voor was. De wal op voor nieuwe antifouling en een nieuwe schroef en schroefas duurde wat langer dan gepland. En daarna hadden we nog geen haast, het was in Nederland veel mooier weer dan in het koude Noorwegen, waar we inmiddels onze zinnen opgezet hadden.

Maar begin juni was het dan toch zo ver. We voeren met een prachtig windje uit het zuidwesten door de sluis Vlissingen, om in Scheveningen weer de haven op te zoeken. Nog even tijd doorbrengen met familie daar en trouwens, de eerste zomerstorm van het seizoen kwam over dus we gingen nergens naar toe. Dan van Scheveningen naar IJmuiden, want het was nog veel te onstuimig op zee om rechtstreeks naar Noorwegen te varen. Dan maar binnendoor over het IJsselmeer en door Friesland, zeilvrienden op zoeken en bovendien bleek dat nog een heel leuk vaargebied te zijn ook!

In Stavoren kwam er een weergaatje van een dag of twee, dus gelijk door de sluis van Kornwerderzand, tussen Vlieland en Terschelling door, naar Thyboron in Denemarken. Een heel aparte vissersplaats. Een soort Yerseke maar dan zonder oud centrum. Met een paar bijzondere musea en bezienswaardigheden, zoals het Schelpenhuis.

Ook in Thyboron weer een storm afgewacht, slechts windkracht 9 uit het westen.... En zo gaat het maar door. Van Thyboron het Skagerak overgestoken naar Mandal, een prachtige zeiltocht waar onderweg dolfijnen nog even met onze boot mee zwemmen. En een vreemd verschijnsel: een strook van 10 NM dikke nevel met slecht zicht en dan ineens, net voordat we de haven van Mandal binnenvaren, varen we uit de miststrook tussen de rotsen van Noorwegen en is het weer prachtig zonnig weer. In Mandal leggen we aan bij de Gjestehavn met prima voorzieningen.

Mandal is een erg leuk stadje. We beklimmen daar de Uranienberg, nou ja, eigenlijk een heuvel, maar we hebben er prachtig uitzicht over de omgeving. Aan de steiger ontmoeten we verschillende Noren die allemaal even vriendelijk zijn en ons van alle mogelijke informatie over mooie ankerplekjes voorzien. We voelen ons heerlijk welkom hier. Het weer is trouwens prachtig, veel zon, we lopen in onze korte broeken, alleen de wind waait stevig uit het noordwesten en dat is precies de kant die we op willen. De fjorden aan de westkust van Noorwegen.

Afijn, het blijft hink-stap-sprong. Na Mandal varen we naar Egersund, blijven een dag liggen vanwege geen wind en alleen maar regen. Van Egersund naar Skudeneshavn, waar we nu weer liggen vanwege te veel wind en flinke regen met temperaturen rond de 13 graden. Onze kachel doet het gelukkig goed.

Het idee is om via Haugesund en Bergen naar de Koning aller Fjorden, de Sognefjord, te varen. We hebben de tijd.....

We sturen jullie wel weer een berichtje als we er zijn.
Groeten en een heel mooie zomer met prachtige zeildagen en mooie avonturen toegewenst,
Dick en Anita